Araba Kliması Sıcak Üflemiyor Neden?
Araba kliması sıcak üflemiyor neden? Diye merak eden kişiler oldukça yaygındır. Araçlarda bulunan klima sistemlerinde sorun meydana gelmesi bu problemin ortaya çıkmasına sık sık neden olmaktadır.
Araç sürücülerinin en çok şikayet ettikleri ve genellikle en çok araştırdıkları konu da araba kliması sıcak üflemiyor sorunu olmaktadır.
Bu noktada araçların periyodik bakımının düzenli olarak yapılmaması klima sistemlerinde meydana gelen arızaların tespit edilmesini engellemektedir. Bu durumda klima sistemlerinin ısıtmaması veya soğutmaması gibi problemler görüldüğünde bir an önce tamir edilmesi gerekmektedir.
Araba klimasının sıcak hava vermemesinin bazı nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenler içerisinde en yaygın olarak karşılaşılan problem hava filtresinin temiz olmamasıdır. Hava filtresi temiz olmayan araçlardaki klima sistemleri düzgün olarak çalışmamakta bu da kış aylarında sıcak havanın geçişini engellemektedir.
Araç sahiplerinin her 15 günde bir hava filtrelerini temizlemeleri önerilmektedir. Bu sayede klima ısıtma ve soğutma problemleri ortadan kalkmaktadır. Araçlarda klima sisteminin ısıtma nedenleri şöyle sıralanabilir;
· Klimanın sıcaklık ayarı doğru olmayabilir.
· Klimanın sensörlerinde sorun olabilir.
· Klima kompresörü arızalı olabilir.
· Bakır borularda damgalanma veya kırılma gibi sorunlar olabilir.
· Klima kontrolü arızalı olabilir.
· Klima gazı normalden düşük veya yüksek olabilir.
· Klima fanı tarafında sorun olabilir. Kondansatör a/c arızalı olabilir.
· Klima motoru arızalanmış olabilir.
· Dış ünitenin çekirdeğinde veya filtresinde kir birikmiş olabilir.
· İç ünitenin kanatları aşağı bakmayabilir.
· İç ünitenin çekirdeğinde veya filtresinde kir birikmiş olabilir.
· Sinyal kablosunda bir sorun olabilir.
Bu sorunlarda yardımcı olacak klima yedek parçaları kategorimizi inceleyebilirsiniz.
Araba Kliması Sıcak Üflemediğinde Ne Yapılabilir?
Arabanın kaloriferi sıcak üflemiyor şikayeti bulunan araç sahiplerinin bu sorunun kaynağını tespit etmeleri ile kolayca problemi çözmeleri mümkün olmaktadır.
Çoğu zaman basit sebeplerden ortaya çıkan ısıtma arızaları çeşitli önlemler alınarak engellenebilmektedir. Kullanıcıların klimaların sıcak üfleyebilmesi için takip edecekleri birkaç pratik adım bulunmaktadır.
Bu adımların içerisindeki en temel olana kişilerin klima kontrol kumandası üzerinden soğuk ayarındaki klimayı sıcak ayara getirmeleri gerekmektedir.
Eğer dış ünitenin kapalı olması kaynaklı klimadan soğuk hava geliyorsa bu noktada kişilerin dış ünitenin açık olup olmadığını kontrol etmeleri ve bu ünitede problem olup olmadığını tespit etmeleri gerekmektedir.
Dış ünite devreye girmediği takdirde klimanın elektronik olarak bloke olduğu bilinmekte olup bu araçlarda klima sistemlerinin yeniden başlatılarak 10 dakika kadar beklenmesi sıcak hava akışını sağlamaktadır.
Araçların camlarının açık olması da hedeflenen sıcak havanın etki sağlamasına neden olmadığı için mutlaka klima çalışırken pencerelerin kapalı konumda olup olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir.
Araç Kaloriferi Neden Çalışmaz?
Araç kaloriferi neden çalışmaz? Sorusu araştırın klima sistemlerinde yaşanan çeşitli arızalar nedeniyle araç sahipleri tarafından sık sık araştırılmaktadır. Bu noktada basit nedenlere göre araç klima sisteminin tamamen çalışmaması bu sistemlerde arıza meydana geldiği anlamına gelmektedir.
Araç klima sistemlerinde arıza söz konusu olması nedeniyle mutlaka problem görülen parçaların değiştirilmesi gerekmektedir. Araç klima sistemlerinin doğru şekilde çalışmaması veya hiç çalışmaması uzun süre boyunca kullanılan araçlarda sık sık karşılaşılan bir problemdir.
Temelde hava filtresinin düzenli olarak temizlenmemesi ve araçların periyodik bakımının düzenli olarak yaptırılmaması araç kaloriferlerinde çalışmamaya neden olmaktadır.
Araba kliması sıcak üflemiyor veya araç klima üflüyor ama soğutmuyor gibi şikayetler çoğunlukla kalorifer sistemlerinin düzgün çalışmaması nedeniyle ortaya çıkmaktadır.
Klima sistemlerinin düzgün çalışmamasının birçok nedeni bulunsa da genellikle sistem arızalarının tespit edilebilmesi uzman kişilerce sağlanabilmektedir. Sistemsel arızaların kullanıcılar tarafından tespit edilmesi mümkün olmadığı için bu problemlerle karşı karşıya kalan kişilerin mutlaka uzman bir görüş almaları gerekmektedir.
Araç Kaloriferlerinin Sıcak Üflememesinin Nedenleri Nelerdir?
Araç kaloriferlerinin sıcak üflememesinin nedenleri temelde 2 nedene bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenlerden ilki termostatın açık kalması ikincisi ise kalorifer peteğinin tıkanmasıdır.
Termostatın açık kalması söz konusu olduğundan araç içindeki su sürekli olarak soğutun olmakta bu da istenilen sıcak havanın elde edilememesine neden olmaktadır. Sürüş sırasında sıcaklığın düşmesi, rölantide veya yavaş seyir halindeyken sıcak üflemesinin en önemli nedeni termostat olarak kabul edilmektedir.
Kalorifer peteğinin tıkanması da özellikle yaz aylarında radyatörde çeşme suyunun kullanılması kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Şebeke suyu içerisinde bulunan yüksek miktardaki kireç kalorifer peteklerinin tıkanmasına neden olmakta bu da peteklere sıcak suyun ulaşmasına sebebiyet vermektedir.
Araç Kaloriferi Isıtmıyorsa Nasıl Tamir Edilir?
Araç kaloriferi ısıtmıyorsa nasıl tamir edilir? Sorusu özellikle kış aylarında sıcak hava yerine soğuk hava ile karşılaşan araç sahipleri tarafından merak edilmektedir. Bu noktada tamir edilebilmesi için ilk olarak araç klima sisteminin soğuk hava üflemesinin nedeni tespit edilmelidir.
Sorunun termostat kaynaklı olması halinde mutlaka araç termostatının değiştirilmesi gerekmektedir. Araç termostat fiyatları marka ve modele göre farklılık göstermekte olup ürünlere ek olarak işçilik maliyeti de kişilerden talep edilen ücretlere dahil edilmektedir.
Eğer sorun kalorifer peteğinin tıkalı olmasından kaynaklanıyorsa bu durumda 2 farklı çözüm yönteminin bulunduğunu söylemek mümkündür.
İlk yöntem mutlaka uzman kişiler tarafından yerine getirilmesi gereken bir yöntem olup aracın ön kısmının sökülerek kalorifer peteğinin yerinden çıkartılıp temizlenmesi olmaktadır.
Bir diğer yöntem ise teknolojinin gelişiminden faydalanarak torpido kısmının sökülmeden makineye yardımıyla temizlenmesidir. Genellikle ilk yöntemin daha maliyetli olması kişilerin ikinci yöntemi tercih etmesine neden olmaktadır.